Kilometrikorvaus 2023

Kilometrikorvaus 2023

Tältä näyttävät eri ajoneuvojen ja erityistilanteiden kilometrikorvaukset vuonna 2023

Vuosi vaihtuu, mutta moottoritiet ovat yhä kuumia.

Lähestyvän vuodenvaihteen kunniaksi Verohallinto vahvisti marraskuussa myös uudet kilometrikorvaussummat vuodelle 2023. Verovapaa kilometrikorvaus 2023 on enimmäismäärältään 53 senttiä kilometriltä, kun teet matkasi autolla. Summa on seitsemän senttiä suurempi aiempaan vuoteen verrattuna.

Alla olevasta taulukosta näet kaikkien muidenkin kulkuneuvojen kilometrikorvaukset vuonna 2023.

Jos etsit tietoa korvaussummista matkalaskun täyttämistä varten, tämän sivun alaosasta löydät linkin matkalaskupohjaan, jolla luot matkalaskun ilmaiseksi minuutissa.


Eri kulkuneuvojen kilometrikorvaussummat

Kulkuneuvo km-korvaus sentteinä
Auto 53 (aiemmin 46)
Enintään 50-hevosvoimainen moottorivene 93 (80)
Yli 50-hevosvoimainen moottorivene 135 (116)
Moottorikelkka 129 (110)
Mönkijä 121 (104)
Moottoripyörä 41 (35)
Mopo 22 (19)
Muu kulkuneuvo 13 (11)

Korotettu km-korvaus 2023 – oliko peräkärry auton perässä tai raskasta kuormaa kyydissä?

Mikäli teet työmatkaasi autolla, kilometrikorvausta korotetaan tiettyjen olosuhteiden vallitessa. Nämä tilanteet ja korotetut kilometrikorvausmäärät ovat seuraavanlaiset:

  • 9 senttiä/km autoon kiinnitetyn peräkärry kuljettamisesta.
  • 14 senttiä/km silloin, kun työ vaatii asuntovaunun kuljettamista autoon kiinnitettynä.
  • 27 senttiä/km silloin, kun on kuljetettava esimerkiksi taukotupaa tai muuta raskasta kuormaa autoon kiinnitettynä.
  • 4 senttiä/km, mikäli palkansaaja joutuu kuljettamaan autossa koiraa työtehtäviensä vuoksi.
  • 4 senttiä/km sellaisista autossa kuljetettavista esineistä, joiden paino ylittää 80 kiloa tai jotka ovat kooltaan muuten suuria.
  • 11 senttiä/km, kun työ edellyttää liikkumista autolla metsäautotiellä tai muulta liikenteeltä suljetulta tienrakennustyömaalla. Korotettua korvausta maksetaan vain kilometreiltä, jotka on ajettu tällaisilla osuuksilla.

Lisätietoa vuoden 2023 kilometrikorvauksista: eTasku.fi


Matkustaja tai useampia kyydissä? Tällainen kilometrikorvaus lisämatkustajista maksetaan vuonna 2023

Jos palkansaajan omistamassa tai hallitsemassa kulkupelissä matkustaa myös muita henkilöitä, korotetaan korvausten enimmäismäärää 4 sentillä kilometriltä per kukin mukana kulkeva matkustaja. Lukema on yhden sentin suurempi kuin aiempana vuonna.

Lisämatkustajien tulee luonnollisesti olla kyydissä työasioihin liittyen. Naapuritoimiston Irmelin kyyditseminen lähikauppaan oman työmatkasi alkajaisiksi ei nosta kilometrikorvausta kyseiseltä matkaosuudelta.


Saanko kilometrikorvauksia, jos ajan kaverin autolla?

Auton ei tarvitse olla sinun omistamasi, jotta voit saada kilometrikorvausta. Ystävän, perheenjäsenen tai sukulaisen käyttöösi antamalla ajoneuvolla tehty matka voidaan korvata, kunhan kyse vain on työmatka-ajosta.

Yleisiä ovat myös tilanteet, joissa työmatkaa taitetaan yhteiskäyttöautolla tai vuokrafirmasta käyttöön napatulla kulkupelillä.

Tärkeintä on se, ettei kyse ole kilometrikorvauksia sinulle maksavan työnantajan sinulle tarjoamasta luontoisetuautosta tai muutoin käyttöösi antamasta ajoneuvosta.


Millaiset matkat määritellään työmatkoiksi?

Verotuksen näkökulmasta työmatkaksi luokitellaan sellainen matka, jonka joudut tekemään töihisi liittyvien tehtävien takia varsinaisen työpaikkasi ulkopuolella sijaitsevalle erityiselle työntekemispaikalle.

Olennaisinta on siis hahmottaa, että oman asuntosi ja työpaikan välisiä matkoja ei lasketa työmatkoiksi. Korvaukset näistä matkakuluista voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi halvimman matkustusvaihtoehdon tai kulkuneuvon mukaan. Omavastuuosuus on 750 euroa vuosina 2022-2023.

Mikäli työsi on sen tyylistä, että sinulla ei ole varsinaista kiinteää työpaikkaa, työmatkaksi voidaan luokitella myös matkat, jotka teet asunnoltasi erityiselle työntekemispaikalle.

Entäs yrittäjien matkakorvaukset?

Myös yrittäjät ovat oikeutettuja kilometrikorvauksiin – joskin elinkeinonharjoittajille korvaukset maksetaan hieman eri tavalla kuin vaikkapa osakeyhtiöiden omistajayrittäjille. Linkin takaa löydät aiheesta erillisen artikkelin.

 

Etsitkö tietoa kilometrikorvauksista matkalaskun tekemistä varten?

Ennen kuin saat kilometrikorvaukset napattua talteen, sinun tulee luoda reissustasi matkalasku.

Tähän voit käyttää eTaskun helppoa valmispohjaa, johon sinun tarvitsee vain syöttää matkasi tiedot. Tämän jälkeen matkalaskupohja luo sinulle valmiin matkalaskun, joka lähetetään sähköpostiisi.

Säännöllisemmin matkustavan kannattaa ottaa käyttöön erillinen, puhelimella toimiva matkalaskusovellus, johon pystyt matkustustietojen lisäksi syöttämään helposti myös kaikki matkaan liittyvät kuitit – vaikka kotipihasta käsin.

Matkalaskut voit tehdä joko vaikealla tai helpolla tavalla, ja me suosittelemme lämpimästi jälkimmäistä. Varsinkin lyhyiltä matkoilta matkalaskut jäävät harmittavan usein tekemättä, koska niiden työstäminen saattaa tuntua turhan kankealta operaatiolta.

Tee sinä matkalaskujen tekemisestä itsellesi helppo rutiini nopealla ja mobiililla tavalla, niin saat korvaukset haettua talteen aina kun olet siihen oikeutettu.