Kokopäiväraha 2022

Kotimaan verovapaa kokopäiväraha eli täysi päiväraha vuonna 2022 on enimmäismäärältään 45 euroa. Summa on noussut yhdellä eurolla aiempaan vuoteen verrattuna.


Mitkä ovat edellytykset kotimaan kokopäivärahan maksamiselle?

Olet oikeutettu kokopäivärahaan, jos työmatkasi kesto on yli 10 tuntia. Tätä lyhyemmiltä, mutta kuitenkin yli kuusi tuntia kestäviltä työmatkoilta voit saada puolipäivärahan, joka on enintään 20 euroa päivässä. Mainitut luvut koskevat työmatkoja kotimaassa. Ulkomailla pätevät eri summat.

Päivärahat maksetaan matkavuorokausittain. Yhden matkavuorokauden kesto on maksimissaan 24 tuntia. Matkavuorokausi alkaa, kun aloitat työmatkasi asunnoltasi tai työpaikaltasi.

Saat kokopäivärahan myös vajaalta matkustusvuorokaudelta, kun työmatkan kesto ylittää viimeisen täyden matkavuorokauden yli kuudella tunnilla. Yli kahden mutta ei yli kuuden tunnin ylitys sen sijaan oikeuttaa sinut osapäivärahaan.

Päivärahan saanti edellyttää, että työmatkasi kohde sijaitsee yli 15 kilometrin etäisyydellä asunnoltasi tai varsinaiselta työpaikaltasi.

Työmatka tarkoittaa matkaa, jonka töidesi takia tilapäisesti teet varsinaisen työpaikkasi ulkopuolella sijaitsevalle erityiselle työntekemispaikalle.

Kotisi ja varsinaisen työpaikkasi väliset matkat eivät ole päivärahaan oikeuttavia matkoja, vaan ne voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan.

Kotoa suoraan asiakkaan luokse ajaminen sen sijaan on määritelmän mukainen työmatka.


Milloin kokopäiväraha puolitetaan?

Mikäli jonakin matkavuorokautena saat ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyvän ruoan, kotimaan päivärahojen enimmäismäärät puolitetaan.

Kokopäivärahan kohdalla ilmaisella ruoalla tarkoitetaan kahta ateriaa. Sen sijaan osapäivärahan puolittumiseen riittää jo yksi ateria.

Työnantajalta luontoisetuna saaduilla lounasseteleillä maksetut ruokailut työmatkan aikana eivät vaikuta päivärahoihin.

Jos työmatkastasi ei voida maksaa päivärahaa, eikä sinulla työtehtäviesi takia ole mahdollisuutta aterioida ruokatauon aikana normaalilla ruokailupaikallasi, voit saada ateriakorvausta.

Ateriakorvauksen enimmäismäärä vuonna 2022 on 11,25 euroa. Jos joudut kuitenkin aterioimaan kahdesti työmatkasi aikana, korvauksen enimmäismäärä nousee 22,50 euroon.

Vuotta aiemmin vastaavat korvaussummat olivat 11 ja 22 euroa.

Lisätietoa: Vero.fi