Puolipäiväraha eli osapäiväraha vuonna 2022

Vuoden 2022 osapäiväraha eli puolipäiväraha on enimmäismäärältään 20 euroa. Lukema on pysynyt ennallaan edellisvuoteen verrattuna.


Mitkä ovat kotimaan puolipäivärahan saamisen edellytykset?

Puolipäivärahaan olet oikeutettu, jos työmatkasi kesto on 6-10 tuntia. Yli 10 tunnin pituisilta työmatkoilta voit saada kokopäivärahan, joka on enintään 45 euroa päivässä. Lukemat koskevat työmatkoja kotimaassa.

Päivärahat maksetaan matkavuorokausittain. Yksi matkavuorokausi on enintään 24 tunnin mittainen ajanjakso, joka käynnistyy, kun aloitat työmatkasi asunnoltasi tai työpaikaltasi.

Saat puolipäivärahan myös vajaalta matkustusvuorokaudelta, kun työmatkan kesto ylittää viimeisen täyden matkavuorokauden yli kahdella mutta alle kuudella tunnilla. Yli kuuden tunnin ylitys oikeuttaa sinut kokopäivärahaan.

Jotta voit saada päivärahoja, työmatkasi matkakohteen tulee sijaita yli 15 kilometrin päässä asunnoltasi tai varsinaiselta työpaikaltasi.

Työmatka tarkoittaa matkaa, jonka töidesi takia tilapäisesti teet varsinaisen työpaikkasi ulkopuolella sijaitsevalle erityiselle työntekemispaikalle.

Kotisi ja varsinaisen työpaikkasi väliset matkat eivät ole päivärahaan oikeuttavia matkoja, vaan ne voit vähentää henkilökohtaisella veroilmoituksellasi edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan.

Kotoa suoraan asiakkaan luokse ajaminen sen sijaan on määritelmän mukainen työmatka.


Milloin osapäiväraha puolitetaan?

Jos jonakin matkavuorokautena saat ilmaisen tai matkalipun hintaan sisältyvän ruoan, kotimaan päivärahojen enimmäismäärät puolitetaan.

Osapäivärahan kohdalla ilmaisella ruoalla tarkoitetaan yhtä ateriaa. Sen sijaan kokopäivärahan puolittuminen edellyttää kahta ateriaa.

Työnantajalta luontoisetuna saaduilla lounasseteleillä maksetut ruokailut työmatkan aikana eivät vaikuta päivärahoihin.

Jos työmatkastasi ei voida maksaa päivärahaa, eikä sinulla työtehtäviesi takia ole mahdollisuutta aterioida ruokatauon aikana normaalilla ruokailupaikallasi, voit saada ateriakorvausta.

Ateriakorvauksen enimmäismäärä vuonna 2022 on 11,25 euroa. Jos joudut kuitenkin aterioimaan kahdesti työmatkasi aikana, korvauksen enimmäismäärä nousee 22,50 euroon.

Vuotta aiemmin vastaavat korvaussummat olivat 11 ja 22 euroa.

Lisätietoa: Vero.fi

Katso myös: Ulkomaan päivärahat vuonna 2022